skip to Main Content
Öcsödy Gábor Cserépkályhás +36 20 916 1124 kalyhas.ocsody@gmail.com

Minden kályhának van elhasználódási ideje. Ez erősen függ a tüzelési szokásoktól, de egy hagyományosan épített kályha esetén minimum12-15 év. Fontos, az elhasználódás a cserépkályha belsejét érinti elsősorban. A csempék több átrakási ciklust is túlélnek, lásd antik cserépkályhák. A cserépkályha átrakásán a kályha burkolat visszabontását /a szükséges mértékig/ és a belső tűztér illetve járat anyagok cseréjét, újra építését kell érteni. Innen indul újra a 12-15 éves élettartam. Persze mint minden szakma ez is fejlődik. Ma már elérhetőek azok a prémium minőségű anyagok és építési módok amivel megnövelhető a cserépkályha élete.

Elhasználódás leggyakoribb jelei pl. a vissza vagy kifüstölés, tiszta járatok és kémény esetén is. Tűztér szemmel látható elhasználódása/törött, beomló elemek /, kályha a csempe fugákon kifüstöl. Ilyen esetekben nagy valószínűséggel csak a cserépkályha átrakása lehet megoldás. Ekkor a kályha vissza van bontva a szükséges mértékig. A tűztértől kezdve új samottal, továbbiakban samott vagy cserép béleléssel kerülnek kialakításra az új füstjárat rendszerek. Lényeges, hogy nem ugyanúgy épül vissza a cserépkályha és belső járatrendszer. Mindig a legjobb megoldás épül a biztonságos, környezetbarát és jó hatásfokú fatüzelés érdekében.

Ennek költsége kb. 295000.- is lehet egy kisebb kályha esetében is. Nagyobb kályha több százezer természetessen a szükséges anyagokkal együttesen. Számít a cserépkályha mérete, tagoltsága és a műszaki tartalom(párkány stb.). Minden kályha más, így a felhasznált anyagok és a munka is különböző.

Sajnos sok olyan kályhával találkozunk, ahol kispórolták az anyagot, hiszen a samott drága, és ez a kályha idő előtti elhasználódásához vezetett. Sok kályha rossz járatrendszerrel épült. Ha viszont az idő előtti átrakás árát hozzá adjuk egyértelmű, melyik a drágább megoldás…
Szakemberként nem építünk kályhát olcsón és samott nélkül, inkább nem építünk.

Cserépkályha átrakás esetén fényképet kérek minden esetben amin látható a kályha kialakítása és méretei.

Kérjen tanácsot, kérjen ajánlatot!

Back To Top