skip to Main Content
Öcsödy Gábor Cserépkályhás +36 20 916 1124 kalyhas.ocsody@gmail.com

Alapvetően azért mert arra könnyebb neki! Ez nem vicc, ebből kell kiindulni! A kéményen/égéstermék elvezetőn akkor megy ki a füst, ha van hőmérséklet/fajsúly különbség a kémény/égéstermék elvezető elvezető javára.

Egy hideg szoba ami azonos hőmérsékletű a külsővel, nem kedvez a begyújtásnak. Megoldás a kéményégéstermék elvezető előmelegítése, és a meginduló huzatot kihasználva begyújtani a cserépkályhába.

Kint hideg van, bent azért kicsit jobb, de mégis befüstől. Miért lehet könnyebb befelé jönni a füstnek a lakótér felé? Begyújtáskor még kicsi a “kéményhuzat”, főleg átmeneti időben. Ilyenkor számít igazán a friss levegő biztosítása az ablak réseken, illetve a beépített szellőzőkön. Kedvezőtlen széljárás, egy hirtelen ajtó nyitás kihúzhatja a füstöt a kályha ajtón! Amennyiben ezek csak begyújtáskor jellemzőek nem kell megijedni, ezért van. Kis odafigyeléssel elkerülhető.

Konyhai-fürdőszobai pára elszívó kifejezetten ellene dolgozik a kéménynek/égéstermék elvezetőnek!!!

Problémát olyankor kell feltételezni, ha kifejezetten nehezen gyullad be, nem ég szépen, és üzem közben is kifüstöl lekormolja az ajtó üveget. Ekkor feltételezhetően nem biztosított a füstelvezetés, a cserépkályhában vagy a kéményben/égéstermék elvezetőben. Az utóbbi könnyen ellenőrizhető a kémény tisztító ajtajánál, illetve a kéményseprők dolga az éves ellenőrzés megléte.

Feltételezve a kémény átjárhatóságát a cserépkályha belsejében van az akadály. Kérdés, mikor készült a kályha? 5-8 éve, akkor valószínű esedékes a tisztítás. Ez egy általános elfogadott tisztítási ciklus. Amennyiben 15 évnél régebben, akkor már elképzelhető, hogy a járatok, járatfedések kiégtek, csempe bélelések kimozdultak, a kályhának elérkezett az átrakási ciklusa. Ennek megállapítása szakembert igényel. Általában tisztítani indulunk, majd a kályha feltárása, vizsgálata alapján látjuk szükséges tennivalókat.

Összegzés, mit kell végig gondolni:

  • Mikor, milyen körülmények között van visszafüstölés?
  • Mikor volt tisztítva a cserépkályha?
  • Kéményégéstermék elvezető megfelelően működik-e, van-e kezdeti huzat?
  • Égéshez szükséges levegő biztosítva van?
Back To Top